Sernik na zimno z borówkami, delikatny pyszny i znika bardzo szybko, również szybko się go robi. Spód podkreślony smakiem czekolady i złamany smakiem delikatnych owoców komponuje się idealnie. Koniecznie wypróbuj przepis!
Nie wiem jak Ty ale ja kocham szybkie serniki na zimno i wszelakie ciasta bez pieczenia i bez użycia tłustych kremów, ten sernik na zimno z borówkami właśnie taki jest. Do wykonania ciasta użyłam mlecznej i naturalnej czekolady, jeżeli chcesz by było bardziej dietetycznie, można użyć tylko naturalnej, czyli o zawartości 64% masy kakaowej. Obrałam opcję pół na pół by był troszkę słodszy, to był dobry wybór. W moim serniku z borówkami nie znajdziesz ciężkiego serka mascarpone oraz tłustej śmietany. Jest świetny na upalne dni ale i nie tylko, to dobra opcja gdy musisz zrobić szybko jakieś fajne ciasto bez pieczenia i większego wysiłku, wystarczy kilka artykułów i ciasto gotowe.
Do przygotowania sernika z borówkami będziesz potrzebować okrągłej formy/tortownicy z odpinanym rantem o średnicy 24cm., mikser lub robot kuchenny, miskę lub dwie, szpatułkę oraz garnek.
Składniki na spód:
- 130 gram masła
- 130 gram czekolady naturalnej i mlecznej
- 30 gram dmuchanego/preparowanego ryżu
- 30 gram herbatników
- Olej do wysmarowania tortownicy
Składniki na masę:
- 0,250 gram wody wrzącej
- 1 galaretka o smaku agrestowym
- 1 dkg żelatyny spożywczej
- 2 białka jaja kurzego
- 400 gram serka waniliowego słodzonego
- borówka amerykańska 150 gram
Galaretka ostatnia warstwa:
- Woda wrząca 0,700 gram
- galaretka krystaliczna smakowa 2 sztuki
- borówka amerykańska 150 gram
Wykonanie:
Borówkę umyj i osusz. Jaja powinny być schłodzone. Tortownicę na sernik z borówkami nasmaruj cienko olejem. W garnku o średnicy odpowiadającej misce by wygodnie rozgrzać masę na parze- zagotuj nie wielką ilość wody. Do miski dodaj masło oraz czekolady, postaw miskę na garnku i rozpuść masę na parze mieszając, masa nie może zrobić się gorąca, mieszaj do rozpuszczenia składników. Czynność możesz wykonać z użyciem mikrofalówki. Umieść w szklanej misce czekolady oraz masło i rozgrzewaj na kilkanaście sekund kilka razy mieszając masę do rozpuszczenia składników.
Do masy czekoladowej dodaj pokruszone herbatniki oraz ryż dmuchany , dokładnie wymieszaj i wyłóż na spód tortownicy. Schłodz w lodówce.
w 250 gramach wrzącej wody rozpuść galaretkę agrestową oraz żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Gdy galaretka będzie zimna, oddziel do osobnej miski białka od żółtek. Ubij białka mikserem na sztywną masę, do masy dodaj serki wanilinowe, najlepiej najpierw połowę by rozluźnić masę, a następnie drugą część oraz 150 gram borówki, na końcu dodaj galaretkę i wymieszaj całość dokładnie ale delikatnie by nie zbić masy, wylej do tortownicy i wyrównaj. Jeżeli masa zaczyna od razu tężeć wyłóż na wierzch 150 gram borówki amerykańskiej, chodzi o to by nie zapadła się w ciasto i aby nie pływała pod ostatnią warstwą galaretki, czyli po prostu ma się delikatnie przylepić do masy z serków- schłodź w lodówce.
Zagotuj 700 gram wody i rozpuść w tej ilości 2 krystaliczne galaretki, gdy ciasto jest całkiem zastygnięte zalej całość i odstaw do całkowitego zastygnięcia. Twój sernik na zimno z borówkami jest gotowy, moje gratulacje i smacznego.
Thank you for rating this article.