Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Malinowa chmurka

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

 

 

Ciasto malinowa chmurka uwielbiane przez wszystkich. Pyszne, wykwintne, eleganckie i odpowiednie na każdą okazję. Wypada przynieść jako prezent lub zaserwować na własnym stole podczas przyjęcia. Malinowa chmurka jest wręcz idealna. Wypiek najlepiej zaplanować, by nie stresować się czasem który trzeba poświęcić na stworzenie tak pysznego ciasta.

 

Malinową chmurkę planuję od zakupów, gdy się już zabiorę za pracę by mi nic nie zabrakło, rozpoczynam od upieczenia bezy która na cieście ląduje na samym końcu. Upieczona/wysuszona dzień wcześniej jest dosłownie idealna. Oczywiście zależy to od pory roku, jeżeli jest gorąco i parno beza z malinowej chmurki szybciej podejmie wilgotność z powietrza i po prostu zrobi się miękka, wtedy więc lepiej upiec ją w dniu w którym robimy całe ciasto. Zimą, jesienią i wczesną wiosną robię bezę dzień wcześniej, odpoczywa i dosycha a ja mam mniej pracy finalnie- polecam. 

Do ciasta Malinowa chmurka można użyć mrożonych lub świeżych malin, przypadły mi do gustu mrożone maliny, nie trzeba się stresować z wylewaniem masy gdyż szybko zastyga tam gdzie powinna a nie po za formą, druga sprawa to mrożone maliny okazały się tańsze niż świeże w pełnym sezonie dla malin. Trzecia sprawa, gdy już zagustujesz w tym cieście to warto mieć zapas w zamrażarce. Kruchy spód także można upiec wcześniej i to nawet kilka dni, ciasto kruche to taki fantastyczny wyrób który nie straci w tym czasie na walorach smakowych. Pamiętaj by białka jaj oraz śmietana były schłodzone, reszta składników może być w temperaturze pokojowej. Do wykonania Malinowej chmurki użyłam formy z odpinanym rantem jak w tradycyjnej tortownicy o wymiarach 35/25 centymetrów.

 

Składniki na bezę:

- 3 białka jaja kurzego

- 3/4 szklanki cukru lub cukru-pudru

- szczypta soli

 

Składniki na ciasto kruche:

 

 - 1 nie pełna szklanka mąki pszennej typ 500

- 3 żółtka jaja kurzego

- 0,5 kostki masła

- 1 mały cukier wanilinowy

- 2 czubate łyżki cukru lub 2 płaskie cukru-pudru

- duża szczypta proszku do pieczenia

 

 

Składniki na malinową masę:

- 3 opakowania galaretki malinowej z cukrem i żelatyną

- 0,40kg malin mrożonych

- 1 kg/L wody

 

 Składniki na masę śmietanową:

- 0,75 L śmietany 30%- kremówka

- 3 łyżki cukru 

- 1 łyżka cukru wanilinowego

- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej

- woda zimna oraz wrzątek

Pieczenie/suszenie bezy:

Dopilnuj by miska oraz rózga którą będziesz ubijać białka była czysta i sucha a najlepiej schłodzona. Formę wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej gdyby wystawała po za odpinany rant, ranty wysmaruj cienko olejem. 

Nastaw piekarnik na 120 stopni z termo obiegiem. Przygotuj cukier a ze schłodzonych jajek oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misce i dodaj sól, użyj miksera lub jakiegokolwiek robota kuchennego by je ubić na puszystą pianę, dodawaj stopniowo cukier, powoli najlepiej po 1/4 wskazanego w przepisie. Ubijaj pianę tak długo aż będzie odchodzić od ścianek i zrobi się błyszcząca i sztywna, cały proces może trwać nawet 15 minut. 

Ubitą masę z białek rozsmaruj w formie wyłożonej papierem i włóż do nagrzanego piekarnika na 60-70 minut. Beza musi być sucha, krucha i złapać delikatny kolor, po wysuszeniu pozostaw bezę w formie do ostygnięcia. Następnego dnia obkrój formę od bezy delikatnie ostrym cienkim nożykiem i wyjmij ją z blaszki. Blaszkę umyj.

Ciasto kruche:

 Masło, cukier, cukier wanilinowy umieść w misce i zmiksuj na wolnych obrotach, dodaj żółtka- wymieszaj. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Najpierw wymieszaj, następnie delikatnie zagnieć na jednolitą kulkę. Formę wysmaruj równomiernie i obficie masłem lub margaryną, połóż na blaszce ciasto i rozgnieć delikatnie na równy spód, by się nie kleiło podsyp delikatnie mąką. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni góra dół, bez lub z termo obiegiem i piez ok 15 minut. Spód kruchy na maśle powinien mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmij ciasto do ostudzenia. 

Malinowa warstwa:

 Rozpuść we wrzątku 3 galaretki malinowe i odstaw do wystudzenia. Przygotuj formę z wypieczonym kruchym spodem, upewnij się, że rant jest dobrze zapięty, jeżeli ciasto kruche się skurczyło ubytki wypełnij masłem, i schłodz spód w lodówce. Gdy galaretka zacznie tężeć dodaj do niej mrożone maliny i wylej całość na kruchy spód, schowaj ciasto do lodówki. Powinno stężeć w kilkanaście minut maksymalnie. 

Krem śmietankowy:

Żelatynę namocz w 3-ech łyżkach stołowych zimnej wody. Zagotuj w czajniku minimalną ilość wrzątku. Schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do szerokiego wyższego naczynia i ubijaj na najwyższych obrotach, gdy zacznie powielać objętość dodaj cukier i cukier wanilinowy, ubijaj wszystko do momentu aż zrobi się puszysta ale nie całkiem sztywna. Żelatynę rozdrobnij w palcach i zalej odrobiną wrzątku, 3-4 łyżki stołowe, tak by się tylko rozpuściła a nie rozwodniła. Wlej do masy śmietanowej i dokładnie wymieszaj szpatułką, tylko do momentu połączenia składników, masę wyłóż i wygładż na zastygniętej warstwie malinowej- schłodż ponownie w lodówce.

Z bezy delikatnie zdejmij papier do pieczenia i nałóż na masę śmietanową, delikatnie dociśnij. Ciasto można od razu serwować. Smacznego.

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.