Bułki z włoską nutą to mięciutkie, wypełnione pysznym farszem pieczywo które pokocha dosłownie każdy. Zachowują długo świeżość, nawet do dnia następnego a dom po ich wypieku pachnie kilka godzin. Robię ich dużo bo domownicy domagają się ich na okrągło. Zrobisz je raz i zapamiętasz ten przepis na długo. Są po prostu wyśmienite.
Na moim blogu znajdziesz wiele przepisów stworzonych dla mojej rodziny,a ten stworzyłam specjalnie dla Ciebie(rodzinie też bardzo smakowały ;-) ) W mojej kuchni wszystko wydarza się przypadkiem, nawet te bułeczki. Idąc na zakupy kupuję surowce i produkty na zasadzie "a może się przyda", w głowie tylko coś świta ;-) oczywiście nie za dużo i tak by wszystko wykorzystać- wtedy zaczyna się wymyślanie a te bułki okazały się strzałem w dziesiątkę. Na ciepło i na zimno są po prostu przepyszne. Do wykonania farszu wykorzystałam serek kanapkowy własnej produkcji, przepis znajdziesz TUTAJ ale można śmiało użyć gotowego serka, ważne by był aromatyczny i najlepiej z bazylią, ewentualnie możesz go dodatkowo dosolić- wiadomo- diabeł tkwi w szczegółach ;-). Od jakiegoś czasu jestem ogromną fanką czarnuszki, pojawia się w wielu moich daniach, bo jest bardzo zdrowa i wdrożyłam ją w nasze menu na stałe w taki sposób by nikt nie marudził- posypka na bułkach to doskonały sposób uważam, jeżeli nie lubisz lub nie posiadasz można ziarenka oczywiście zastąpić- siemieniem lnianym, sezamem, kminkiem lub mieszanką podobnych. Do dzieła :-D
- Czas przygotowania - 1,5 godziny
- Ilość porcji - 8
- Stopień trudności - średni
Składniki na ciasto:
- Mąka pszenna typ 450- 400 gram
- Śmietana 30% - 125 gram
- Woda - 125 gram
- Drożdże świeże - 30 gram
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- masło - 60 gram
Składniki na farsz:
- Szynka - 150 gram
- Serek kanapkowy - 150 gram
- Oliwa - 2 łyżki
- Pomidor świeży - 2 sztuki średniej wielkości
- Oregano suszone - szczypta
- Czarnuszka ziarno - szczypta
- Ser żółty tarkowany - 150 gram
- Jajko - 1 sztuka
- Dodatkowo oliwa lub masło do nasmarowania blachy
Wykonanie :
Ze składników na ciasto: Podgrzej śmietanę i wodę do temperatury maksymalnie 40 stopni, dodaj pokruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki z przepisu, wymieszaj i oprusz wierzch mąką- odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
W rondelku rozpuść masło i odstaw do wystudzenia, masło za 30 minut powinno mieć maksymalnie 40 stopni lub mniej ale powinno być płynne.
Po upływie tego czasu do rozczynu drożdży dodaj prawie całą mąkę i zacznij wyrabiać ciasto, gdy składniki się połączą, dodaj masło i na końcu sól.
Wyrabiaj aż ciasto będzie jednolite i napowietrzone, podsypuj ewentualnie odrobiną mąki.
Podsyp stół mąką a z ciasta wyrób kulkę lub wałek i odstaw na ok 20-30 minut do wyrośnięcia, przykryj ciasto ściereczką. W tym czasie przygotuj składniki na farsz-
- Szynkę powinna być pokrojona w plasterki o średnicy ok 6 centymetrów, Pomidory pokrój w plastry o grubości około 0,5 centymetrów. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni góra/dół bez termo obiegu.
z wyrośniętego ciasta wydziel 8 równych porcji ciasta i uformuj z niego kulki. Odstaw na kilka minut by ciasto odpoczęło. Każdą kulkę rozwałkuj na równy okrągły placuszek o grubości 4 milimetrów
Placki składaj na pół i natnij nożem jak na zdjęciu poniżej, następnie rozłóż i środek każdego posmaruj cienko oliwą. Posmaruj środek każdego serkiem, nałóż na to szynkę, posyp serem i dodaj plastry pomidorów. Przełóż nacięte brzegi ciasta na krzyż i bułeczki ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody, posyp brzegi ziarenkami czarnuszki a pomidora oregano i jeżeli zostało odrobiną sera.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut aż złapią złoty kolor, pod koniec pieczenia można włączyć termo obieg. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.