Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Bułki z włoską nutą

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Bułki z włoską nutą to mięciutkie, wypełnione pysznym farszem pieczywo które pokocha dosłownie każdy. Zachowują długo świeżość, nawet do dnia następnego a dom po ich wypieku pachnie kilka godzin. Robię ich dużo bo domownicy domagają się ich na okrągło. Zrobisz je raz i zapamiętasz ten przepis na długo. Są po prostu wyśmienite.

Na moim blogu znajdziesz wiele przepisów stworzonych dla mojej rodziny,a ten stworzyłam specjalnie dla Ciebie(rodzinie też bardzo smakowały ;-) )  W mojej kuchni wszystko wydarza się przypadkiem, nawet te bułeczki. Idąc na zakupy kupuję surowce i produkty na zasadzie "a może się przyda", w głowie tylko coś świta ;-) oczywiście nie za dużo i tak by wszystko wykorzystać- wtedy zaczyna się wymyślanie a te bułki okazały się strzałem w dziesiątkę. Na ciepło i na zimno są po prostu przepyszne. Do wykonania farszu wykorzystałam serek kanapkowy własnej produkcji, przepis znajdziesz TUTAJ  ale można śmiało użyć gotowego serka, ważne by był aromatyczny i najlepiej z bazylią, ewentualnie możesz go dodatkowo dosolić- wiadomo- diabeł tkwi w szczegółach ;-). Od jakiegoś czasu jestem ogromną fanką czarnuszki, pojawia się w wielu moich daniach, bo jest bardzo zdrowa i wdrożyłam ją w nasze menu na stałe w taki sposób by nikt nie marudził- posypka na bułkach to doskonały sposób uważam, jeżeli nie lubisz lub nie posiadasz można ziarenka oczywiście zastąpić- siemieniem lnianym, sezamem, kminkiem  lub mieszanką podobnych. Do dzieła :-D

- Czas przygotowania - 1,5 godziny

- Ilość porcji - 8

- Stopień trudności - średni

 

Składniki na ciasto:

- Mąka pszenna typ 450- 400 gram

- Śmietana 30% - 125 gram

- Woda - 125 gram

- Drożdże świeże - 30 gram

- sól - 1 łyżeczka

- cukier - 1 łyżeczka

- masło - 60 gram

Składniki na farsz:

- Szynka - 150 gram

- Serek kanapkowy - 150 gram

- Oliwa - 2 łyżki

- Pomidor świeży - 2 sztuki średniej wielkości

- Oregano suszone - szczypta

- Czarnuszka ziarno - szczypta

- Ser żółty tarkowany - 150 gram

- Jajko - 1 sztuka

- Dodatkowo oliwa lub masło do nasmarowania blachy

Wykonanie :

Ze składników na ciasto: Podgrzej śmietanę i wodę do temperatury maksymalnie 40 stopni, dodaj pokruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki z przepisu, wymieszaj i oprusz wierzch mąką- odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

W rondelku rozpuść masło i odstaw do wystudzenia, masło za 30 minut powinno mieć maksymalnie 40 stopni lub mniej ale powinno być płynne.

Po upływie tego czasu do rozczynu drożdży dodaj prawie całą mąkę i zacznij wyrabiać ciasto, gdy składniki się połączą, dodaj masło i na końcu sól.

Wyrabiaj aż ciasto będzie jednolite i napowietrzone, podsypuj ewentualnie odrobiną mąki. 

Podsyp stół mąką a z ciasta wyrób kulkę lub wałek i odstaw na ok 20-30 minut do wyrośnięcia, przykryj ciasto ściereczką. W tym czasie przygotuj składniki na farsz- 

- Szynkę powinna być pokrojona w plasterki o średnicy ok 6 centymetrów, Pomidory pokrój w plastry o grubości około 0,5 centymetrów. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni góra/dół bez termo obiegu.

z wyrośniętego ciasta wydziel 8 równych porcji ciasta i uformuj z niego kulki. Odstaw na kilka minut by ciasto odpoczęło. Każdą kulkę rozwałkuj na równy okrągły placuszek o grubości 4 milimetrów

Placki składaj na pół i natnij nożem jak na zdjęciu poniżej, następnie rozłóż i środek każdego posmaruj cienko oliwą. Posmaruj środek każdego serkiem, nałóż na to szynkę, posyp serem i dodaj plastry pomidorów. Przełóż nacięte brzegi ciasta na krzyż i bułeczki ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.

Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody, posyp brzegi ziarenkami czarnuszki a pomidora oregano i jeżeli zostało odrobiną sera.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut aż złapią złoty kolor, pod koniec pieczenia można włączyć termo obieg. Smacznego :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocena
2.00 of 5 - 1 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.