Ptasie mleczko to pyszny i rozpływający się w ustach deser który zdominował stoły w czasach PRL-u. Z niewielu dostępnych składników można było wyczarować niebo dla podniebienia, a wszyscy goście byli zachwyceni. U nas znika do dziś w 5 minut.
Ptasie mleczko jest tak prostym ciastem w wykonaniu, że powinien sobie poradzić z tym wyzwaniem każdy. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, no może po za oczekiwaniem na przestudzenie galaretek, ale wiadomo, najważniejsza jest organizacja pracy ;-). Można je także przygotować jako deser w na przykład pucharkach i zaserwować z owocami. My kochamy z cytrynową galaretką, ale możesz użyć ulubionych i pomieszać smaki. Przepis jest skomponowany w taki sposób by ciasto wytrzymało na stole dla gości i by się nie rozpłynęło. Zimą lub gdy robisz deser w pucharkach można dodać do galaretek ciut więcej wody, latem doradzam zachować proporcje. Do przygotowania będą Ci potrzebne- mikser, okrągła forma do ciast ze spodem o średnicy 24 centymetry, oraz miski do przygotowania galaretek i większa miska do ubicia mleka. Przygotowuję galaretki w miskach o pojemności co najmniej 1 litr by pomieściły później ubite mleko i można było swobodnie wymieszać składniki.
Wybierając galaretki pamiętaj by czytać skład, nie powinny zawierać zagęstników a tylko i wyłącznie żelatynę spożywczą. Mleko do wykonania Ptasiego Mleczka powinno być schłodzone w lodówce.
- Przygotowanie - 1 godzina w sumie
- Ilość porcji - ok 8
- Stopień trudności - łatwe
Składniki :
- Mleko skondensowane niesłodzone- 250 gram
- Biszkopty okrągłe - 15- 20 sztuk
- Galaretka cytrynowa - 2 sztuki po 77gram każda
- Galaretka pomarańczowa - 1 sztuka 77 gram
- Galaretka wiśniowa - 1 sztuka 77 gram
- Cytryna - 1 duża sztuka
- Olej do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Przygotuj 4 miski na galaretki. Zagotuj wodę , co najmniej 2 litry, można więcej by było wygodnie odmierzyć. Do pierwszej miski wlej 300 gram wrzącej wody( więcej niż szklanka) dodaj 1 galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia- Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej( tą galaretką zalejemy gotowe ciasto). Do każdej z trzech pozostałych misek odmierz po 250 gram wrzącej wody i w każdej rozpuść kolejno - wiśniową, pomarańczową oraz cytrynową galaretkę, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia w chłodne miejsce. Resztą Wrzątku sparz cytrynę. Formę do ciasta wysmaruj dokładnie cienko olejem a spód wyłóż biszkoptami, jeżeli są przerwy to nic nie szkodzi. Cytrynę Przekrój wzdłuż i pokrój na plasterki, wydrąż pestki i wyłóż boki formy do ciasta.
Gdy galaretki są chłodne ale jeszcze nie tężejące ubij mikserem w większej misce mleko, do każdej galaretki dodaj po równo ubitej masy i dokładnie wymieszaj z galaretką. Nalej na biszkopty pierwsza ok 1/3 pierwszego smaku, na to 1/3 drugiego smaku oraz 1/3 trzeciego smaku, czynność powtarzaj aż wylejesz całą masę do formy, lekko nią potrząśnij i wstaw do lodówki.
Po upływie ok 1 godziny, gdy wierzch ciasta już zastygnie, zalej ciasto wystudzoną ale jeszcze płynną cytrynową galaretką która była przygotowana jako pierwsza.
Ptasie mleczko powinno się chłodzić minimum 2 godziny od zalania wierzchniej warstwy, ale ja przygotowuję ciasta zawsze dzień wcześniej.
Smacznego :-)
Thank you for rating this article.