Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Ptasie mleczko z galaretką

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Ptasie mleczko to pyszny i rozpływający się w ustach deser który zdominował stoły w czasach PRL-u. Z niewielu dostępnych składników można było wyczarować niebo dla podniebienia, a wszyscy goście byli zachwyceni. U nas znika do dziś w 5 minut.

Ptasie mleczko jest tak prostym ciastem w wykonaniu, że powinien sobie poradzić z tym wyzwaniem każdy. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, no może po za oczekiwaniem na przestudzenie galaretek, ale wiadomo, najważniejsza jest organizacja pracy ;-). Można je także przygotować jako deser w na przykład pucharkach i zaserwować z owocami. My kochamy z cytrynową galaretką, ale możesz użyć ulubionych i pomieszać smaki. Przepis jest skomponowany w taki sposób by ciasto wytrzymało na stole dla gości i by się nie rozpłynęło. Zimą lub gdy robisz deser w pucharkach można dodać do galaretek ciut więcej wody, latem doradzam zachować proporcje. Do przygotowania będą Ci potrzebne- mikser, okrągła forma do ciast ze spodem o średnicy 24 centymetry, oraz miski do przygotowania galaretek i większa miska do ubicia mleka. Przygotowuję galaretki w miskach o pojemności co najmniej 1 litr by pomieściły później ubite mleko i można było swobodnie wymieszać składniki.

Wybierając galaretki pamiętaj by czytać skład, nie powinny zawierać zagęstników a tylko i wyłącznie żelatynę spożywczą. Mleko do wykonania Ptasiego Mleczka powinno być schłodzone w lodówce.

 

 

- Przygotowanie - 1 godzina w sumie

- Ilość porcji - ok 8

- Stopień trudności - łatwe

 

Składniki :

- Mleko skondensowane niesłodzone- 250 gram

- Biszkopty okrągłe - 15- 20 sztuk

- Galaretka cytrynowa - 2 sztuki po 77gram każda

- Galaretka pomarańczowa - 1 sztuka 77 gram

- Galaretka wiśniowa - 1 sztuka 77 gram

- Cytryna - 1 duża sztuka

- Olej do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Przygotuj 4 miski na galaretki. Zagotuj wodę , co najmniej 2 litry, można więcej by było wygodnie odmierzyć. Do pierwszej miski wlej 300 gram wrzącej wody( więcej niż szklanka) dodaj 1 galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia- Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej( tą galaretką zalejemy gotowe ciasto). Do każdej z trzech pozostałych misek odmierz po 250 gram wrzącej wody i w każdej rozpuść kolejno - wiśniową, pomarańczową oraz cytrynową galaretkę, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia w chłodne miejsce. Resztą Wrzątku sparz cytrynę. Formę do ciasta wysmaruj dokładnie cienko olejem a spód wyłóż biszkoptami, jeżeli są przerwy to nic nie szkodzi. Cytrynę Przekrój wzdłuż i pokrój na plasterki, wydrąż pestki i wyłóż boki formy do ciasta. 

Gdy galaretki są chłodne ale jeszcze nie tężejące ubij mikserem w większej misce mleko, do każdej galaretki dodaj po równo ubitej masy i dokładnie wymieszaj z galaretką. Nalej na biszkopty pierwsza ok 1/3 pierwszego smaku, na to 1/3 drugiego smaku oraz 1/3 trzeciego smaku, czynność powtarzaj aż wylejesz całą masę do formy, lekko nią potrząśnij i wstaw do lodówki. 

Po upływie ok 1 godziny, gdy wierzch ciasta już zastygnie, zalej ciasto wystudzoną ale jeszcze płynną cytrynową galaretką która była przygotowana jako pierwsza. 

Ptasie mleczko powinno się chłodzić minimum 2 godziny od zalania wierzchniej warstwy, ale ja przygotowuję ciasta zawsze dzień wcześniej. 

Smacznego :-)

 

 

 

Ocena
5.00 of 5 - 3 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.