Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Paszteciki z kapustą i grzybami

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Zapraszam  Cię do prostego przepisu na paszteciki z kapustą i grzybami z ciasta francuskiego . To najprostszy przepis dla Kogoś Kto nie ma czasu robić od początku ciasta ,a francuskie ciasto wymaga poświęcenia czasu . Paszteciki najczęściej spożywamy podczas Wigilii Świąt Bożego Narodzenia ,więc chociaż tu można śmiało zaoszczędzić na przygotowaniach. Paszteciki wszystkie znikają . Robiłam je już "od ręki " i odgrzewane i muszę przyznać , że odgrzewane wcale nie tracą na jakości a nawet są lepsze .

 

Ilość sztuk - 12

czas przygotowania - 1 godzina

stopień trudności - łatwe

 

Składniki :

- Kapusta kiszona 200g

- Pieczarki świeże 200g

- Cebula 2 szt duże

- Przyprawy - sól , cukier , pieprz czarny mielony 

- Oliwa do smażenia

- Ciasto francuskie 1 opakowanie

- Jajko 1 szt

- Czarnuszka , sezam lub mak do posypania

 

 

Przygotowanie :

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę , pieczarki umyj lub oczyść i pokrój w drobną kostkę . Kapustę kiszoną potnij na krótsze części , jeżeli tego nie zrobisz farsz będzie się ciężko nakładało , moją przekładam do miseczki i przecinam nożyczkami . Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy na średnim ogniu czy średnim poziomie grzania i zeszklij cebulę ( ok 5 min ) dołóż pieczarki i smaż na maksymalnej temperaturze aż zrobią się miękkie i tak by nie puściły wody , jeżeli tak się stanie - smaż aż odparuje , następnie dołóż kapustę dodaj przyprawy i podgrzewaj jeszcze 5 min . Odstaw farsz do wystudzenia .

 

Ciasto francuskie rozwiń z folii na stół , może zostać na papierze w które było zawinięte . Ciasto pokrój na równe kwadraty , zależy jak duże ciasto kupisz powinno ich wyjść 12 - 15 szt . Wszystkie brzegi posmaruj cienko roztrzepanym jajkiem ,na środek każdego kwadracika nałóż pół łyżeczki farszu , tak by nie wychodził bokami przy zawijaniu . Złóż każdy kawałek na pół w kopertę i dociśnij delikatnie brzegi . Posmaruj jajkiem od góry paszteciki i posyp ziarnami .

Rozgrzej piekarnik 200/200 stopni , paszteciki powinny postać najmniej 10 min by ciasto odpoczęło ,nie będą się otwierać i zachowają ładny kształt . Piecz 20 min ,ostatnie 5 min można włączyć termoobieg . 

Twoje paszteciki są gotowe , można je jeść na zimno oraz na gorąco lub ponownie odgrzać . Smacznego 

 

 

 

Ocena
0 of 5 - 0 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.