Zapraszam Cię do prostego przepisu na paszteciki z kapustą i grzybami z ciasta francuskiego . To najprostszy przepis dla Kogoś Kto nie ma czasu robić od początku ciasta ,a francuskie ciasto wymaga poświęcenia czasu . Paszteciki najczęściej spożywamy podczas Wigilii Świąt Bożego Narodzenia ,więc chociaż tu można śmiało zaoszczędzić na przygotowaniach. Paszteciki wszystkie znikają . Robiłam je już "od ręki " i odgrzewane i muszę przyznać , że odgrzewane wcale nie tracą na jakości a nawet są lepsze .
Ilość sztuk - 12
czas przygotowania - 1 godzina
stopień trudności - łatwe
Składniki :
- Kapusta kiszona 200g
- Pieczarki świeże 200g
- Cebula 2 szt duże
- Przyprawy - sól , cukier , pieprz czarny mielony
- Oliwa do smażenia
- Ciasto francuskie 1 opakowanie
- Jajko 1 szt
- Czarnuszka , sezam lub mak do posypania
Przygotowanie :
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę , pieczarki umyj lub oczyść i pokrój w drobną kostkę . Kapustę kiszoną potnij na krótsze części , jeżeli tego nie zrobisz farsz będzie się ciężko nakładało , moją przekładam do miseczki i przecinam nożyczkami . Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy na średnim ogniu czy średnim poziomie grzania i zeszklij cebulę ( ok 5 min ) dołóż pieczarki i smaż na maksymalnej temperaturze aż zrobią się miękkie i tak by nie puściły wody , jeżeli tak się stanie - smaż aż odparuje , następnie dołóż kapustę dodaj przyprawy i podgrzewaj jeszcze 5 min . Odstaw farsz do wystudzenia .
Ciasto francuskie rozwiń z folii na stół , może zostać na papierze w które było zawinięte . Ciasto pokrój na równe kwadraty , zależy jak duże ciasto kupisz powinno ich wyjść 12 - 15 szt . Wszystkie brzegi posmaruj cienko roztrzepanym jajkiem ,na środek każdego kwadracika nałóż pół łyżeczki farszu , tak by nie wychodził bokami przy zawijaniu . Złóż każdy kawałek na pół w kopertę i dociśnij delikatnie brzegi . Posmaruj jajkiem od góry paszteciki i posyp ziarnami .
Rozgrzej piekarnik 200/200 stopni , paszteciki powinny postać najmniej 10 min by ciasto odpoczęło ,nie będą się otwierać i zachowają ładny kształt . Piecz 20 min ,ostatnie 5 min można włączyć termoobieg .
Twoje paszteciki są gotowe , można je jeść na zimno oraz na gorąco lub ponownie odgrzać . Smacznego
Thank you for rating this article.