Roladki z ogórka z twarożkiem
Jeżeli chcesz zorganizować mini bankiet albo szykujesz półmisek z zakąskami na wyjątkowy wieczór, ten mini twarożek jest idealny by kolorem i smakiem podkręcić Twój zestaw na stole dla gości.
Do przygotowania potrzebne:
- Ogórek świeży długi 3szt
- Twaróg wiejski krajanka 400g
- Śmietana gęsta 2-3 łyżki
- Szczypiorek pół pęczka
- Koperek pół pęczka
- Łosoś wędzony 2 plasterki
- Sól morska szczypta
- Pieprz czarny mielony szczypta
- Obieraczka do warzyw
- Nóż Rękaw do szprycowania lub tutka z papieru (Rękaw można zastąpić łyżeczką)
Czas przygotowania 30 min
Stopień trudności - łatwe
Ilość ok 15-20 szt
Ogórek należy umyć, osuszyć i odciąć końcówki tak by plasterki były w miarę równe. Szczypior i piuropusze koperku szatkujemy drobno. Tworóg rozgniatamy widelcem i dodajemy-śmietanę, przyprawy i poszatkowaną zieleninę. Konsystencja nie powinna być lejąca, prędzej typu serka kanapkowego.
Ogórek obieramy od góry do dołu z 4-ech stron, tak by zrobił się bardziej kwadratowy niż owalny. Dobrze by na "rantach" zostało skórki. Obieraczką skrajamy plasterki od góry do dołu i zwijamy w rulonik z wolną przestrzenią w środku. Ruloniki układamy na ręczniku papierowym by pochłonął ewentualną wodę z ogórka. Przygotowane ruloniki napełniamy twarożkiem, dekorujemy maleńkimi kawałkami łososia i koperkiem.
Na półmisku z koreczkami, serami czy wędlinami prezentuje się bardzo dobrze.
Smacznego 😊