Surówka z pora i nie tylko, połączenie kilku warzyw z przewagą właśnie pora to idealna sałatka do wielu obiadów , kebabu czy domowego fast-food. Każdy z nas lubi coś mniej a coś innego bardziej, ten przepis skomponowany jest w taki sposób by polubiły to warzywo nawet dzieci. Spróbuj sam a się przekonasz.
Surowe warzywa i owoce powinny gościć na co dzień w naszej diecie, ale pamiętajmy o jednym - powinny być zawsze starannie umyte i osuszone przed spożyciem czy przygotowaniem surówek i sałatek oraz przyrządzone przechowywane w lodówce nie dłużej niż jedną dobę. Do obiadu przygotowuję zawsze dwie różne surówki, tak by mieć pewność, że każdy zje odpowiednią ilość warzyw.
Stopień trudności- łatwe
Czas przygotowania- 30 minut w sumie
Ilość Osób - 4
Składniki :
- Por średni biała część - 1 sztuka
- Marchew średnia - 1 sztuka
- Jabłko słodkie duże - 1 sztuka
- Cytryna - 0,5 sztuki
- Majonez lub jogurt naturalny - 2 łyżki
- Koperek pęczek - 0,5
- Cukier lub ksylitol - 1 łyżka
- sól- szczypta
- pieprz czarny mielony - szczypta
Przygotowanie :
Cytrynę sparz wrzątkiem , por umyj i obierz z ewentualnej brzydkiej warstwy i korzonków oraz odetnij zieloną część. Marchew umyj i obierz - odetnij końcówki. Jabłko umyj, przekrój na 4 części i wydrąż gniazda nasienne.
Por przekrój wzdłuż na pół i poszatkuj w bardzo cienkie plasterki. Wsyp do miski, zasyp cukrem i wlej sok z połówki cytryny- wszystko wymieszaj i odstaw na 30 min. W między czasie marchew i jabłko zetrzyj zetrzyj na tarce o grubych oczkach, koperek bez łodyg drobno pisiekaj i wszystko dodaj do pora. Dołóż majonez oraz przyprawy, wymieszaj całość i gotowe . Surówką z pora możesz podkręcić smak kotletów jajecznych, przepis jak je wykonać krok po kroku znajdziesz TUTAJ
Thank you for rating this article.