Surówka z papryki i pekińskiej kapusty to doskonały dodatek do każdego niemalże obiadu. Nam smakuje szczególnie do dań w których znajdują się ziemniaki i mięso w sosie. Soczysta, pełna smaku i kolorowa sałatka to podstawa obiadu. Pierwszy raz posmakowałam jej w jednym z ośrodków wypoczynkowych w sercu Kaszub, postanowiłam skopiować ją w domu, udało się za pierwszym razem i została już w naszym menu na stałe. Koniecznie wypróbuj przepis!
- Świetne rozwiązanie jako dodatek do obiadu na imprezę domową czy do grilla
- Szybka w wykonaniu - ok 10 minut
- Ilość porcji - ok 6-8 ( tak naprawdę zależy od Ciebie ile warzyw skroisz)
Składniki:
- Papryka czerwona świeża - 2 sztuki
- Kapusta pekińska - 1 mała sztuka
- Kukurydza konserwowa - 1 puszka 150 gram
- Koperek świeży - 1 duży pęczek
- Majonez - 2 łyżki stołowe
- Jogurt naturalny - 1 łyżka stołowa
- Sól - duża szczypta
- Pieprz czarny mielony - 0,5 łyżeczki
- Cytryna - 0,5 sztuki
- Cukier - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne oraz wytnij ogonki i białe błonki od wewnętrznej strony. Pokrój w cienkie paseczki i przełóż do miski. Z kapusty oderwij wierzchnie liście i resztę poszatkuj drobno, także ze zgrubiałymi końcówkami liści- przełóż do większej miski, posól, wymieszaj i odstaw. Z koperku odetnij łodygi, poszatkuj drobno resztę i dodaj do kapusty, dołóż także pokrojoną już paprykę oraz odcedzoną kukurydzę, dodaj resztę przypraw, majonez oraz jogurt i skrop wszystko sokiem z połówki cytryny- dokładnie wszystko wymieszaj i podawaj do ulubionych dań. Na przepyszną karkówkę w sosie przepis znajdziesz TUTAJ , gdzie bardzo polecam taki zestaw. Smacznego!
Thank you for rating this article.