Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Gołąbki w sosie pomidorowym

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

 

Gołąbki w sosie pomidorowym to rarytas polskiego stołu. Ile gospodyń tyle smaków i wszystkie są najlepsze! Oczywiście u mnie te NAJ to mojej mamy, które są przepyszne nawet z wody w której się gotowały, a ja mam dla Ciebie przepis wzbogacony o mój sos pomidorowy który jest tak pyszny, że można go jeść łyżkami. 

Gołąbki w sosie pomidorowym to drugie danie w moim życiu które ugotowałam samodzielnie od A do Z - wyszły wtedy średnie, ale, że jestem ambitnym samoukiem nie poddawałam się. Po 25 latach w kuchni mam te swoje najulubieńsze. Najważniejsze jest to, że moja rodzina je pokochała bez pamięci i jak zbyt długo ich nie robię zaczynają się dopominać. Wbrew pozorom, danie wcale nie jest aż tak trudne w wykonaniu, najgorzej zmobilizować się by zabrać się do pracy. Wiem wiem, też zdarza mi się krążyć po kuchni i myśleć od czego tu zacząć i kiedy ;-) Nie pożałujesz tych min zachwytu a i dodatkowo obiadu na 2-3 dni, nie będą marudzić, że znowu są gołąbki- zaufaj mi. 

Przepis na gołąbki skomponowałam tak by wykorzystać dużą ilość świeżych pomidorów, które po obróbce termicznej są jeszcze bardziej wartościowe, a i wiem, że wpakowałam w danie taką ilość warzyw, że z czystym sumieniem nakarmiłam zdrowo rodzinę. 

Jeżeli nie wiesz jak się do tego zabrać, zacznij od tego by zaplanować sobie czas na przygotowanie całego gara gołąbków, no i zakupy- dzień wcześniej będzie w sam raz. Pomidory możesz ugotować także dzień wcześniej, co skróci czas który spędzisz w kuchni jednego dnia. 

 

- Czas przygotowania - 1 godzina

- Czas gotowania - ok 1 godzina 

- Ilość porcji - 14-16

- Stopień trudności - średni

 

Składniki na gołąbki:

- Kapusta biała świeża - 1 średniej wielkości główka

- Mięso mielone wieprzowe lub mieszane - 0,75 kilograma

- Ryż brązowy - 2 saszetki ( 200 gram)

- Cebula - 1 duża lub 2 średnie

- Jaja - 1 sztuka

- Sól - 2 płaskie łyżeczki

- Pieprz czarny mielony - 1 płaska łyżeczka

- Koperek świeży - 1 pęczek

- Wywar warzywny lub mięsno warzywny - ok 100 gram ( można pominąć)

 

Składniki na sos:

- Pomidory świeże - 1,5 kilograma

- Koncentrat pomidorowy - 300 gram

- Sól - ok 1 łyżeczki

- Bazylia suszona - 1 płaska łyżeczka

- Pieprz czarny mielony - szczypta

- Pieprz ziołowy - 1 płaska łyżeczka

- Cukier - 1 płaska łyżka stołowa

- Koperek świeży - 1 pęczek

- Masło - 2 łyżki stołowe

 

Przygotowanie sosu:

Pomidory umyj, osusz i przekrój na pół, wytnij ogonki i wrzuć do garnka, wlej troszkę wody, by się nie przypalił zanim pomidory puszczą soki i nastaw na kuchenkę na średni poziom gotowania. Gotuj pomidory aż się całkiem rozgotują, w między czasie redukuje się zawarta w nich woda i o to chodzi, więc w miarę możliwości nie przykrywaj ich przykrywką ale od czasu do czasu przemieszaj. Powstały sos zmiksuj w blenderze, dedykowanym w tym celu urządzeniu lub ręcznym blenderem, przecedź masę przez sitko by pozbyć się pestek i pozostałości skórek. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz suche przyprawy i masło - wszystko zagotuj- odstaw. 

Przygotowanie gołąbków:

Ryż ugotuj w osolonej lekko wodzie do połowy- czyli nie powinien wypełnić całego woreczka- odstaw na sitko by swobodnie ociekła z niego woda i trochę wystygł. Nie zlewaj zimną wodą. Gdy ryż stygnie przygotuj mięso - przełóż do większej miski by wygodnie było je wyrabiać - dodaj sól, pieprz, jajko oraz wywar i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, jeżeli nie masz wywaru pod ręką to można pominąć, dodaj także poszatkowany drobno koperek bez łodyg- wyrabiaj mięso dłonią aż się dobrze wyklei- od ciepła, tłuszcz zawarty w mięsie dobrze je zwiąże, jeżeli do zimnej masy dodasz jeszcze letni ryż to w ogóle super. Oczywiście mięso nie może zrobić się ciepłe- odstaw farsz.

Przygotuj głęboki garnek, musi być większy niż średnica kapusty by w miarę swobodnie ją obracać w gorącej wodzie. Mój jest nie dużo większy, korzystam z dwóch długich widelców by ją obrócić i by się nie poparzyć. Wlej do garnka tyle wody by poziom po włożeniu kapusty zakrył ją do 3/4 poziomu. Można to zmierzyć na zimno. Wstaw samą wodę i zagotuj. W między czasie z kapusty oderwij brzydkie liście ze skazami i wytnij głąb. Najlepiej nie dużym, nożykiem ze sztywnym ostrzem naciąć miejsce po korzeniu dookoła lekko po skosie, tak by w rezultacie wyjąć twardy stożek. Powtarzaj czynność aż wydrążysz stożkową dziurę o głębokości 15u liści. To ok 5 centymetrów.

Do wrzącej wody włóż delikatnie kapustę dziurą do góry, odczekaj kilka minut aż kapusta się sparzy, zrobi się krystaliczna, wtedy obróć ją na kilka minut i poczekaj aż liście się sparzą. Obróć ją ponownie i delikatnie oderwij pierwszy liść by go nie uszkodzić- odłóż na blat lub do miski. Powtarzaj czynność aż zdejmiesz ok 14-16 liści. Pozostałą część kapusty wyjmij z garnka, odcedź i przełóż na talerz do wystudzenia.

Ze składników na gołąbki dodaj ryż do mięsa i dobrze wymieszaj ponownie dłonią. 

Jeżeli kapusta ma grube twarde łodygi, można ściąć je delikatnie nożykiem by gołąbki długo się nie gotowały. Nałóż na wewnętrzną część każdego liścia kulkę farszu i zwijaj gołąbki.

Na dno garnka w którym parzyłaś/ parzyłeś kapustę ułóż nie wykorzystane liście, na liście układaj ciasno zwinięte gołąbki, na pewno i drugą warstwę, jeżeli zostało liści możesz przykryć górę. Zalej całość zimną wodą by przykryła zawartość garnka z rezerwą- troszkę się wygotuje, musi być tak by gołąbki cały czas były zanurzone w gotującej się wodzie, ale by nie kipiała. Użyjemy dwóch przykrywek- pierwszą mniejszą dociskamy gołąbki a drugą właściwą zamykamy garnek. Ufff, prawie po robocie ;-) Teraz pozostało gotowanie, wszystko zależy jaką masz kapustę- młoda to 30 minut, taka jesienno zimowa do miękkości, około 1 godziny mniej więcej. Po ugotowaniu dużo wody odparuje, powinno jej pozostać tyle by sięgała do połowy goląbków.

Gdy gołąbki są ugotowane, zlej powstały sos do pomidorowego i zagotuj, ewentualnie dopraw do smaku i na koniec dodaj poszatkowany koperek bez łodyg. Zalej gołąbki sosem i podawaj z ziemniakami i mizerią- przepis na moją ulubioną znajdziesz TUTAJ. Smacznego :-) 

 

 

 

 

Ocena
5.00 of 5 - 2 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.