Gołąbki w sosie pomidorowym to rarytas polskiego stołu. Ile gospodyń tyle smaków i wszystkie są najlepsze! Oczywiście u mnie te NAJ to mojej mamy, które są przepyszne nawet z wody w której się gotowały, a ja mam dla Ciebie przepis wzbogacony o mój sos pomidorowy który jest tak pyszny, że można go jeść łyżkami.
Gołąbki w sosie pomidorowym to drugie danie w moim życiu które ugotowałam samodzielnie od A do Z - wyszły wtedy średnie, ale, że jestem ambitnym samoukiem nie poddawałam się. Po 25 latach w kuchni mam te swoje najulubieńsze. Najważniejsze jest to, że moja rodzina je pokochała bez pamięci i jak zbyt długo ich nie robię zaczynają się dopominać. Wbrew pozorom, danie wcale nie jest aż tak trudne w wykonaniu, najgorzej zmobilizować się by zabrać się do pracy. Wiem wiem, też zdarza mi się krążyć po kuchni i myśleć od czego tu zacząć i kiedy ;-) Nie pożałujesz tych min zachwytu a i dodatkowo obiadu na 2-3 dni, nie będą marudzić, że znowu są gołąbki- zaufaj mi.
Przepis na gołąbki skomponowałam tak by wykorzystać dużą ilość świeżych pomidorów, które po obróbce termicznej są jeszcze bardziej wartościowe, a i wiem, że wpakowałam w danie taką ilość warzyw, że z czystym sumieniem nakarmiłam zdrowo rodzinę.
Jeżeli nie wiesz jak się do tego zabrać, zacznij od tego by zaplanować sobie czas na przygotowanie całego gara gołąbków, no i zakupy- dzień wcześniej będzie w sam raz. Pomidory możesz ugotować także dzień wcześniej, co skróci czas który spędzisz w kuchni jednego dnia.
- Czas przygotowania - 1 godzina
- Czas gotowania - ok 1 godzina
- Ilość porcji - 14-16
- Stopień trudności - średni
Składniki na gołąbki:
- Kapusta biała świeża - 1 średniej wielkości główka
- Mięso mielone wieprzowe lub mieszane - 0,75 kilograma
- Ryż brązowy - 2 saszetki ( 200 gram)
- Cebula - 1 duża lub 2 średnie
- Jaja - 1 sztuka
- Sól - 2 płaskie łyżeczki
- Pieprz czarny mielony - 1 płaska łyżeczka
- Koperek świeży - 1 pęczek
- Wywar warzywny lub mięsno warzywny - ok 100 gram ( można pominąć)
Składniki na sos:
- Pomidory świeże - 1,5 kilograma
- Koncentrat pomidorowy - 300 gram
- Sól - ok 1 łyżeczki
- Bazylia suszona - 1 płaska łyżeczka
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Pieprz ziołowy - 1 płaska łyżeczka
- Cukier - 1 płaska łyżka stołowa
- Koperek świeży - 1 pęczek
- Masło - 2 łyżki stołowe
Przygotowanie sosu:
Pomidory umyj, osusz i przekrój na pół, wytnij ogonki i wrzuć do garnka, wlej troszkę wody, by się nie przypalił zanim pomidory puszczą soki i nastaw na kuchenkę na średni poziom gotowania. Gotuj pomidory aż się całkiem rozgotują, w między czasie redukuje się zawarta w nich woda i o to chodzi, więc w miarę możliwości nie przykrywaj ich przykrywką ale od czasu do czasu przemieszaj. Powstały sos zmiksuj w blenderze, dedykowanym w tym celu urządzeniu lub ręcznym blenderem, przecedź masę przez sitko by pozbyć się pestek i pozostałości skórek. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz suche przyprawy i masło - wszystko zagotuj- odstaw.
Przygotowanie gołąbków:
Ryż ugotuj w osolonej lekko wodzie do połowy- czyli nie powinien wypełnić całego woreczka- odstaw na sitko by swobodnie ociekła z niego woda i trochę wystygł. Nie zlewaj zimną wodą. Gdy ryż stygnie przygotuj mięso - przełóż do większej miski by wygodnie było je wyrabiać - dodaj sól, pieprz, jajko oraz wywar i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, jeżeli nie masz wywaru pod ręką to można pominąć, dodaj także poszatkowany drobno koperek bez łodyg- wyrabiaj mięso dłonią aż się dobrze wyklei- od ciepła, tłuszcz zawarty w mięsie dobrze je zwiąże, jeżeli do zimnej masy dodasz jeszcze letni ryż to w ogóle super. Oczywiście mięso nie może zrobić się ciepłe- odstaw farsz.
Przygotuj głęboki garnek, musi być większy niż średnica kapusty by w miarę swobodnie ją obracać w gorącej wodzie. Mój jest nie dużo większy, korzystam z dwóch długich widelców by ją obrócić i by się nie poparzyć. Wlej do garnka tyle wody by poziom po włożeniu kapusty zakrył ją do 3/4 poziomu. Można to zmierzyć na zimno. Wstaw samą wodę i zagotuj. W między czasie z kapusty oderwij brzydkie liście ze skazami i wytnij głąb. Najlepiej nie dużym, nożykiem ze sztywnym ostrzem naciąć miejsce po korzeniu dookoła lekko po skosie, tak by w rezultacie wyjąć twardy stożek. Powtarzaj czynność aż wydrążysz stożkową dziurę o głębokości 15u liści. To ok 5 centymetrów.
Do wrzącej wody włóż delikatnie kapustę dziurą do góry, odczekaj kilka minut aż kapusta się sparzy, zrobi się krystaliczna, wtedy obróć ją na kilka minut i poczekaj aż liście się sparzą. Obróć ją ponownie i delikatnie oderwij pierwszy liść by go nie uszkodzić- odłóż na blat lub do miski. Powtarzaj czynność aż zdejmiesz ok 14-16 liści. Pozostałą część kapusty wyjmij z garnka, odcedź i przełóż na talerz do wystudzenia.
Ze składników na gołąbki dodaj ryż do mięsa i dobrze wymieszaj ponownie dłonią.
Jeżeli kapusta ma grube twarde łodygi, można ściąć je delikatnie nożykiem by gołąbki długo się nie gotowały. Nałóż na wewnętrzną część każdego liścia kulkę farszu i zwijaj gołąbki.
Na dno garnka w którym parzyłaś/ parzyłeś kapustę ułóż nie wykorzystane liście, na liście układaj ciasno zwinięte gołąbki, na pewno i drugą warstwę, jeżeli zostało liści możesz przykryć górę. Zalej całość zimną wodą by przykryła zawartość garnka z rezerwą- troszkę się wygotuje, musi być tak by gołąbki cały czas były zanurzone w gotującej się wodzie, ale by nie kipiała. Użyjemy dwóch przykrywek- pierwszą mniejszą dociskamy gołąbki a drugą właściwą zamykamy garnek. Ufff, prawie po robocie ;-) Teraz pozostało gotowanie, wszystko zależy jaką masz kapustę- młoda to 30 minut, taka jesienno zimowa do miękkości, około 1 godziny mniej więcej. Po ugotowaniu dużo wody odparuje, powinno jej pozostać tyle by sięgała do połowy goląbków.
Gdy gołąbki są ugotowane, zlej powstały sos do pomidorowego i zagotuj, ewentualnie dopraw do smaku i na koniec dodaj poszatkowany koperek bez łodyg. Zalej gołąbki sosem i podawaj z ziemniakami i mizerią- przepis na moją ulubioną znajdziesz TUTAJ. Smacznego :-)
Thank you for rating this article.