Naleśniki z pieczarkami i szynką to świetne danie dla całej rodziny. Są wręcz przepyszne z dodatkiem sosu czosnkowego lub koperkowego. Zasmakowały nam w jednej z restauracji miasta w którym mieszkam i postanowiłam je podrobić. po dwóch próbach udało się i zostały już w naszym menu na stałe. Są tak pyszne, że moglibyśmy jeść je na okrągło, więc robię ich kilka więcej dla niedojedzonych.
Do przygotowania potrzebna będzie patelnia do smażenia naleśników, lub zwykła niezbyt głęboka oraz głębsza do przygotowania farszu. Ciasto jest skomponowane w taki sposób by naleśniki nie pękały podczas smażenia, Moja chochelka którą nalewam ciasto na patelnię mierzy 100 gram a dodaję niepełną czyli ok 80-90 gram. Ciasto najlepiej mieszać w blenderze kielichowym lub ręcznym. By naleśniki wyszły ładne, należy po dokładnym wymieszaniu odstawić na kilkanaście minut.
- Ilość porcji- 8-10 sztuk
- Czas przygotowania - 1 godzina.
- Stopień trudności - średni
Składniki na ciasto :
- Mleko - 500 gram
- Jaja duże - 2 sztuki
- Oliwa - 2 łyżki + do nasmarowania patelni
- Sól - 0,5 łyżeczki
- Cukier - 1 łyżeczka
- Masło do odsmażania naleśników- 2 łyżki stołowe
Składniki na farsz :
- Pieczarki - 500 gram
- Szynka konserwowa plastry - 300 gram
- Pietruszka zielona natka - 1 duży pęczek
- Ser żółty typu "królewski" - 200 gram
- Sól - duża szczypta
- Pieprz - duża szczypta
- Oliwa do smażenia
Składniki na sos czosnkowy :
- Majonez - 2 łyżki stołowe- Jogurt naturalny - 3 łyżki stołowe
- Ketchup - 1 łyżka stołowa
- Sól - szczypta
- Pieprz czarny mielony - szczypta
- Czosnek świeży - 2 ząbki
Przygotowanie :
Ze składników na farsz szynkę w plasterkach pokrój w kostkę maksymalnie 1 centymetrowe kawałeczki- odstaw. Pieczarki w razie potrzeby umyj i osusz oraz pokrój w drobne plasterki- odstaw. Natkę pietruszki poszatkuj drobno bez łodyg i także odstaw. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej na średniej temperaturze 2-3 łyżki oliwy i zacznij podsmażać szynkę, nie powinna pływać w tłuszczu gdyż po dorzuceniu pieczarek może zrobić się papka. Gdy się lekko zrumieni dodaj pieczarki i zwiększ maksymalnie temperaturę, smaż pieczarki aż się lekko zrumienią często mieszając by woda w nich zawarta mogła swobodnie odparowywać , dodaj sól i pieprz. Jeżeli farsz pozostał suchy dodaj na koniec pietruszkę, wymieszaj i wyłącz patelnię. Jeżeli pieczarki puściły soki, odlej je i dopiero dodaj zieleninę- odstaw farsz do wystudzenia.
Ze składników na ciasto- wszystkie składniki dodaj do wysokiej nie wielkiej miski, lub blendera i dokładnie zmiksuj na gładką masę. Przelej do naczynia z którego będzie Ci łatwo nakładać ciasto na patelnię i odstaw na co najmniej 15 minut.
Ze składników na sos, Majonez rozluźnij jedną łyżką jogurtu i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj resztę składników i przeciśnięty przez praskę czosnek- wymieszaj i odstaw do lodówki.
Patelnię na której będziesz smażyć naleśniki nasmaruj oliwą, by była prawie sucha i dobrze nagrzej. Nakładaj ciasto na bardzo gorącą patelnię i rozprowadź równo przechylając patelnię w każdą stronę, smaż aż ciasto się zetnie i natychmiast je obróć. Pozostaw na patelni tylko chwilę i zdejmij na talerz. Powtarzaj czynność do wysmażenia całego ciasta. Układaj naleśniki jeden na drugi. - Wystudź.
Jeżeli chcesz dodatkowo uzyskać na plackach wzorki, należy przed smażeniem nałożyć do tutki z papieru lub małego woreczka foliowego 1 chochelkę ciasta i odciąć maleńką końcówkę. Wyciskając ciasto nakładaj paseczki energicznym ruchem na bardzo gorącą suchą patelnie. Smaż do zrumienienia po czym nałóż na wzorek porcję ciasta i smaż aż całość się zetnie- obróć i zdejmij z patelni.
Wysmażona naleśniki rozłóż na czystym stole lub blacie i nałóż na każdy naleśnik farsz, posyp każdy serem i zwiń lub złóż w kopertę. Na patelni rozgrzej masło na bardzo małej temperaturze, gdy się rozpuści zwiększ do średniej temperatury i smaż naleśniki z farszem z obu stron do zrumienienia. Naleśniki z szynką i serem podawaj z sosem czosnkowym. Smacznego.
Thank you for rating this article.