Kolejna moja propozycja podania ryby - Naleśniki z łososiem . To przepyszne danie które jesteś w stanie zaserwować nawet tym którzy za rybami nie przepadają . Przyjemny kremowy smak farszu i zaskakujący kolor nadaje temu daniu wyjątkowego wyrazu . Wbrew pozorom wcale nie jest trudne w wykonaniu , jedyną czynnością która wymaga umiejętności jest tu smażenie naleśników - no ale cóż , jeżeli jeszcze tego nie robiłaś lub nie robiłeś to każdy kiedyś był na tym etapie . Myślę , że to danie jest warte nabrania tej umiejętności by móc rozkoszować się jego smakiem już na zawsze . By zjeść ze smakiem naleśniki z łososiem , naleśniki i farsz przygotowuję dzień wcześniej i przechowuję w lodówce .
Ilość - ok 10 szt.
Czas przygotowania - 1,5 godziny
Stopień trudności - średni
Składniki na na ciasto :
- 350 ml mleka
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- ok 150 g mąki pszennej
Składniki na farsz :
- Łosoś świeży filet lub dzwonek 400 g
- Jajko 1 szt
- Twaróg dobrej jakości typu " krajanka" tłusty 400 g
- Śmietana gęsta 2 łyżki
- Koperek świeży 1 pęczek
- sól , pieprz czarny , pieprz cytrynowy
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Rybę umyj oczyść z ewentualnych ości i pokrój w kawałki wygodne do smażenia . Dopraw solą , pieprzem , pieprzem cytrynowym i odstaw na przynajmniej 0,5 godziny . W tym czasie przygotuj ciasto na naleśniki - Do blendera lub urządzenia miksującego wlej odrobinę mleka z przepisu i dodaj surowy szpinak - blenduj tak długo na wysokich obrotach by masa stała się gładka , ewentualnie dolewaj mleka aż dodasz całość . Do masy dodaj resztę składników i wszystko zmiksuj na gładką masę , ilość mąki w przepisie może Ci nie odpowiadać ,można jej dosypać jeżeli uznasz , że ciasto jest zbyt luźne , a powinno być konsystencji rzadkiej śmietany - Odstaw na co najmniej 10 min - ciasto w tym czasie odpocznie i naleśniki będą bardziej elastyczne . Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy - patelnia powinna być nasmarowana , tłuszcz nie powinien po niej pływać . Nakładaj na patelnię cienką warstwę ciasta , rozprowadź ją po całości a gdy ciasto się zetnie przełóż na chwilkę na drugą stronę . Układaj na talerz warstwowo .
Roztrzep w talerzu jajko , obtocz w nim łososia , rozgrzej kilka łyżek oliwy na patelni i smaż z każdej strony kilka minut na średnim poziomie temperatury . Odstaw do ostudzenia .
Do miski przełóż twaróg , jeżeli jest suchy możesz go wcześniej zmiksować . Poszatkuj koperek bez łodyg i dodaj . Dołóż śmietanę oraz sól i pieprz do smaku . Rozdrobnij widelcem łososia na mniejsze kawałeczki i dodaj do farszu - wszystko wymieszaj . Nałóż ok 0,5 cm farszu na każdy naleśnik i zwiń w/g uznania . Smaż na średniej temperaturze na rozgrzanej oliwie z obu stron . Naleśniki z łososiem doskonale smakują z sosem czosnkowym, przepis na pyszny sos znajdziesz TUTAJ, przy okazji zapraszam po pyszne Haszu. Smacznego
Thank you for rating this article.