Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem to idealne i nie drogie danie, które można śmiało zaserwować gościom. Pięknie się prezentuje, wyśmienicie smakuje a wszystko można przygotować dużo wcześniej przed obiadem czy kolacją. Koniecznie wypróbuj przepis!
Z podanego przepisu powinno wyjść ok 9-10 sakiewek z naleśników. Ciasto na naleśniki jest skomponowane w taki sposób by placki nie pękały i były dość jędrne by utrzymać farsz i pięknie się zapiec. Z tej porcji nakarmisz 3-4 Osoby do syta. Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym lub tysiąca wysp. Pamiętaj o jednej ważnej rzeczy, gdy serwujesz takie danie a chcesz by pięknie wyglądało na stole, zadbaj o dodatki na półmisku- zielenina zawsze podkreśla wizualnie a i powinna być zdrowym dodatkiem do każdego posiłku.
- Czas przygotowania- 1 godzina
- Czas pieczenia- 25 minut
- Ilość porcji - 10
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- Mleko - 0,5 szklanki (125 gram)
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Jaja - 3 sztuki
- Woda gazowana - 1 szklanka
- Cukier - 1 pełna łyżka stołowa
- Oliwa z oliwek lub olej - 2 łyżki stołowe
- Sól - szczypta
- Proszek do pieczenia - szczypta
- Dodatkowo ewentualnie oliwa lub olej do smażenia
Składniki na farsz:
- Pierś z kurczaka - 1 mała podwójna
- Cebula - 1 sztuka
- Pieczarki - 200 gram
- Śmietana 30% zawartości tłuszczu - 1/2 szklanki
- Ser żółty dobrej jakości - 200 gram
- Sól - pół łyżeczki
- Papryka słodka mielona - 0,5 łyżeczki
- Kurkuma - 0,5 łyżeczki
- Zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczki
- Pietruszka zielona - 1 pęczek
- szczypior - 1 pęczek
- Dodatkowo oliwa
Przygotowanie:
Ze składników na farsz do sakiewek z naleśników- mięso umyj i osusz z nadmiaru wody. Odetnij wszystkie błonki i kostki, i całe mięso pokrój w drobną kostkę. Robię to w taki sposób- przekrajam pierś na pół, każą połówkę przekrajam wzdłuż by były cieńsze, kroję w cienkie paski po długości i finalnie kroję na kawałki ok 1cm/1cm. Przełóż mięso do miski,3 łyżki oliwy oraz wszystkie przyprawy- sól, paprykę, kurkumę oraz zioła prowansalskie- wszystko wymieszaj i odstaw.
Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki o grubości maksymalnie 0,5 centymetra- przełóż do miski i odstaw. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój cienko w pół księżyce. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach- odstaw. Z pietruszki odetnij łodygi i poszatkuj drobno- odstaw na osobnym talerzyku.
Ze składników na naleśniki- wszystkie składniki dodaj do naczynia i wymieszaj bardzo dokładnie. Najlepiej użyć do tej czynności jakiegokolwiek urządzenia typu blender- na przykład kielichowego lub ręcznego albo po prostu miksera. Koniecznie odstaw ciasto na 10 minut by "odpoczęło" zanim zaczniesz smażyć naleśniki.
Dużą patelnie nasmaruj tłuszczem, w taki sposób by nie ociekał, a by znalazła się na niej cieniuteńka warstwa. Jeżeli dysponujesz patelnią która nie przywiera, nie trzeba jej smarować. Rozgrzej ją na dużej temperaturze i na rozgrzaną rozprowadź cienką warstwę ciasta. Robię to tak- nalewam niewielką chochelkę i przekręcam patelnię w powietrzu w taki sposób by ciasto rozprowadziło się po całości- odstawiam na kuchenkę. Smaż naleśnika aż cała warstwa się zetnie, podważ lekko naleśnik i obróć, smaż z drugiej strony chwilkę i zdejmij na talerz o podobnej średnicy. Wykonuj czynność aż wysmażysz całe ciasto, a naleśniki układaj jeden na drugim.
Ze składników na farsz do sakiewek z naleśników- na dużej patelni rozgrzej na średniej temperaturze 3-4 łyżki oliwy i podsmaż cebulę, mieszaj co jakiś czas- gdy się zeszkli dodaj pieczarki i podkręć temperaturę, smaż mieszając co jakiś czas aż pieczarki się lekko zrumienią ale zanim puszczą wodę- Odłóż na talerzyk 2 łyżki do dekoracji. Dodaj kurczaka i dalej podsmażaj, mieszając co ok 2 minuty aż całe mięso się zetnie. Gdy tak się stanie dodaj śmietanę, zagotuj do momentu aż sos będzie gęsty. Może to być chwila a być może kilka minut, wszystko zależy ile wody jest w sosie i trzeba ją w takim wypadku odparować. Posmakuj czy farsz jest wyrazisty- ewentualnie dopraw delikatnie przyprawami i dodaj poszatkowaną natkę pietruszki.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni góra/dół bez termo obiegu. Przygotuj naczynie żaroodporne- nasmaruj dno i boki oliwą- średniej grubości warstwa.
Naleśniki rozłóż na blacie kuchennym i każdego środek posyp serem. Nałóż farsz i zbierz brzegi w sakiewki- każdą po kolei zepnij wykałaczkami- po 2 każdą stronę tak by złapać wszystkie fałdki. Ułóż naleśnikowe sakiewki w naczyniu żaroodpornym i piecz na środkowym poziomie aż do zrumienienia- można pod koniec włączyć na 5 minut termo obieg.
Gdy naleśniki będą w piekarniku, przygotuj półmisek, poszatkuj szczypior do dekoracji.
Wyjmij sakiewki naleśnikowe z kurczakiem z pieca, ułóż na półmisku lub talerzach, wyjmij delikatnie wykałaczki i udekoruj zieleniną oraz pieczarkami. Smacznego !
Thank you for rating this article.