Moje polecane przepisy:

  • Sernik nowojorski z owocami
  • Marynata do karkówki na grill
  • Bułki jogurtowe
  • Pieczarki faszerowane mięsem
  • Surówka z nowalijek

Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem

Magda
{loadposition fb}

Polecaj nas

Magda

Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem to idealne i nie drogie danie, które można śmiało zaserwować gościom. Pięknie się prezentuje, wyśmienicie smakuje a wszystko można przygotować dużo wcześniej przed obiadem czy kolacją. Koniecznie wypróbuj przepis!

Z podanego przepisu powinno wyjść ok 9-10 sakiewek z naleśników. Ciasto na naleśniki jest skomponowane w taki sposób by placki nie pękały i były dość jędrne by utrzymać farsz i pięknie się zapiec. Z tej porcji nakarmisz 3-4 Osoby do syta. Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym lub tysiąca wysp. Pamiętaj o jednej ważnej rzeczy, gdy serwujesz takie danie a chcesz by pięknie wyglądało na stole, zadbaj o dodatki na półmisku- zielenina zawsze podkreśla wizualnie a i powinna być zdrowym dodatkiem do każdego posiłku. 

- Czas przygotowania- 1 godzina

- Czas pieczenia- 25 minut

- Ilość porcji - 10

Składniki na ciasto naleśnikowe:

- Mleko - 0,5 szklanki (125 gram)

- Mąka pszenna - 2 szklanki

- Jaja - 3 sztuki

- Woda gazowana - 1 szklanka

- Cukier - 1 pełna łyżka stołowa

- Oliwa z oliwek lub olej - 2 łyżki stołowe

- Sól - szczypta

- Proszek do pieczenia - szczypta

- Dodatkowo ewentualnie oliwa lub olej do smażenia

 

Składniki na farsz:

- Pierś z kurczaka - 1 mała podwójna

- Cebula - 1 sztuka

- Pieczarki - 200 gram

- Śmietana 30% zawartości tłuszczu - 1/2 szklanki

- Ser żółty dobrej jakości - 200 gram

- Sól - pół łyżeczki

- Papryka słodka mielona - 0,5 łyżeczki

- Kurkuma - 0,5 łyżeczki

- Zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczki

- Pietruszka zielona - 1 pęczek

- szczypior - 1 pęczek

- Dodatkowo oliwa 

Przygotowanie:

Ze składników na farsz do sakiewek z naleśników- mięso umyj i osusz z nadmiaru wody. Odetnij wszystkie błonki i kostki, i całe mięso pokrój w drobną kostkę. Robię to w taki sposób- przekrajam pierś na pół, każą połówkę przekrajam wzdłuż by były cieńsze, kroję w cienkie paski po długości i finalnie kroję na kawałki ok 1cm/1cm. Przełóż mięso do miski,3 łyżki oliwy oraz wszystkie przyprawy- sól, paprykę, kurkumę oraz zioła prowansalskie- wszystko wymieszaj i odstaw. 

Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki o grubości maksymalnie 0,5 centymetra- przełóż do miski i odstaw. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój cienko w pół księżyce. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach- odstaw. Z pietruszki odetnij łodygi i poszatkuj drobno- odstaw na osobnym talerzyku.

Ze składników na naleśniki- wszystkie składniki dodaj do naczynia i wymieszaj bardzo dokładnie. Najlepiej użyć do tej czynności jakiegokolwiek urządzenia typu blender- na przykład kielichowego lub ręcznego albo po prostu miksera. Koniecznie odstaw ciasto na 10 minut by "odpoczęło" zanim zaczniesz smażyć naleśniki.

Dużą patelnie nasmaruj tłuszczem, w taki sposób by nie ociekał, a by znalazła się na niej cieniuteńka warstwa. Jeżeli dysponujesz patelnią która nie przywiera, nie trzeba jej smarować. Rozgrzej ją na dużej temperaturze i na rozgrzaną rozprowadź cienką warstwę ciasta. Robię to tak- nalewam niewielką chochelkę i przekręcam patelnię w powietrzu w taki sposób by ciasto rozprowadziło się po całości- odstawiam na kuchenkę. Smaż naleśnika aż cała warstwa się zetnie, podważ lekko naleśnik i obróć, smaż z drugiej strony chwilkę i zdejmij na talerz o podobnej średnicy. Wykonuj czynność aż wysmażysz całe ciasto, a naleśniki układaj jeden na drugim.

Ze składników na farsz do sakiewek z naleśników- na dużej patelni rozgrzej na średniej temperaturze 3-4 łyżki oliwy i podsmaż cebulę, mieszaj co jakiś czas- gdy się zeszkli dodaj pieczarki i podkręć temperaturę, smaż mieszając co jakiś czas aż pieczarki się lekko zrumienią ale zanim puszczą wodę- Odłóż na talerzyk 2 łyżki do dekoracji. Dodaj kurczaka i dalej podsmażaj, mieszając co ok 2 minuty aż całe mięso się zetnie. Gdy tak się stanie dodaj śmietanę, zagotuj do momentu aż sos będzie gęsty. Może to być chwila a być może kilka minut, wszystko zależy ile wody jest w sosie i trzeba ją w takim wypadku odparować. Posmakuj czy farsz jest wyrazisty- ewentualnie dopraw delikatnie przyprawami i dodaj poszatkowaną natkę pietruszki.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni góra/dół bez termo obiegu. Przygotuj naczynie żaroodporne- nasmaruj dno i boki oliwą- średniej grubości warstwa.

Naleśniki rozłóż na blacie kuchennym i każdego środek posyp serem. Nałóż farsz i zbierz brzegi w sakiewki- każdą po kolei zepnij wykałaczkami- po 2 każdą stronę tak by złapać wszystkie fałdki. Ułóż naleśnikowe sakiewki w naczyniu żaroodpornym i piecz na środkowym poziomie aż do zrumienienia- można pod koniec włączyć na 5 minut termo obieg. 

Gdy naleśniki będą w piekarniku, przygotuj półmisek, poszatkuj szczypior do dekoracji.

Wyjmij sakiewki naleśnikowe z kurczakiem z pieca, ułóż na półmisku lub talerzach, wyjmij delikatnie wykałaczki i udekoruj zieleniną oraz pieczarkami. Smacznego !

 

 

 

Ocena
2.00 of 5 - 2 Ocena
Thank you for rating this article.
Ciasta desery i torty

Magda - wtorek, 09 maj 2023 17:09

Pieka  Takiego sernika jeszcze nie jadłeś! Idealnie słodki, maślany w konsystencji z lekką nutką wanilii a do tego prosty w wykonaniu. Zachwycisz nim gości jak nigdy dotąd!

Grill i dodatki

Magda - poniedziałek, 01 maj 2023 17:18

Najlepsza marynata do karkówki to właśnie ta- aromatyczna i wyważona w smaku. Tą marynatą idealnie podkreślisz smak mięsa i spowodujesz, że steki z karkówki będą kruche i pyszne.

Ciasta desery i torty

Magda - środa, 26 kwiecień 2023 16:28

  Bardzo prosty przepis na pyszne, miękkie jogurtowe bułki, które nie czerstwieją tak szybko jak tradycyjne bułki pszenne. Idealnie nadają się na kanapki w podróż, do pracy czy szkoły.

Grill i dodatki

Magda - piątek, 21 kwiecień 2023 17:57

Pyszne pieczarki faszerowane mięsem, to super przekąska którą możesz przygotować w piekarniku lub ugrillować na świeżym powietrzu. Smakują wyśmienicie na gorąco oraz na zimno podane z sosami i...

Surówki

Magda - środa, 19 kwiecień 2023 16:39

Surówka z nowalijek, najbardziej wiosenny smak jaki znamy, moc świeżych pierwszych warzyw która wzbogaci smakiem i witaminami każde danie. Smakuje doskonale z młodymi ziemniaczkami a i także do...

Ryże i makarony

Magda - sobota, 11 marzec 2023 19:16

Domowy makaron, z żadnym innym nie porównasz tego smaku. Przysmak rodzinny w wielu domach, ulubiony do niedzielnego czy świątecznego rosołu. Koniecznie zasmakuj mojego.